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CALIFORNIA LEGISLATURE—2013—14 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 703

Introduced by Assembly Member Hall

February 21, 2013

An act to amend Sections538d; 16690, 25450, 25900, and 26300 of
the Pena Code, relating to peace officers.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 70_3, as amended, I—_|a||. Peace officers: firearms.
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(1) Existing law defines “honorably retired” for purposes of certain
provisions of law involving the carrying of concealed weapons as a
peace officer who has qualified for, and has accepted, a service or
disability retirement.

Thisbill would instead define *“ honorably retired” for these purposes
as apeace officer who has met his or her department’s years of service
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requirement, or has accepted a separation of service or disability
retirement.

(2) Existing law requires aretired peace officer who was authorized
to, and did, carry afirearm during the course and scope of employment
as a peace officer to have an endorsement on—their his or her
identification certificate stating that the issuing agency approves of the
officer’s carrying of a concealed and |oaded firearm.

This bill would make these provisions applicable to aretired reserve
officer if theretired reserve officer satisfiesthe above requirement, was
alevel l-aneHevel-H reserve officer, and served-at-east-15+years in the
aggregate the minimum amount of time as specified by the retiree’s
agency’'s policy as a-Califernta level | reserve peace officer. The hill
would prohibit the policy from setting an aggregate term requirement
that islessthan 10 years or more than 20 years.
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(3) Under existing law, the prohibitions on carrying a concealed
weapon and on carrying a loaded firearm do not apply to honorably
retired peace officers who were authorized to carry firearms during the
course and scope of their employment as peace officers.

This bill would state that the above exemption applies to honorably
retired peace officers who were authorized to carry firearms during the
course and scope of their appointment as peace officers.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

OCO~NOUIA,WNE
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SEC2

SECTION 1. Section 16690 of the Penal Code is amended to
read:

16690. As used in Sections 25650 and 26020, Article 2
(commencing with Section 25450) of Chapter 2 of Division 5 of
Title 4, and Article 3 (commencing with Section 25900) of Chapter
3 of Division 5 of Title 4, “honorably retired” includes any peace
officer who has met his or her department’s years of service
requirement, or has accepted a separation of service or disability
retirement. As used in those provisions, “honorably retired” does
not include an officer who has agreed to a service retirement in
lieu of termination.

SEC3:

SEC. 2. Section 25450 of the Penal Code is amended to read:

25450. As provided in this article, Section 25400 does not
apply to, or affect, any of the following:
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(8 Any peace officer, listed in Section 830.1 or 830.2, or
subdivision (a) of Section 830.33, whether active or honorably
retired.

(b) Any other duly appointed peace officer.

(c) Any honorably retired peace officer listed in subdivision (c)
of Section 830.5.

(d) Any other honorably retired peace officer who during the
course and scope of hisor her appointment as a peace officer was
authorized to, and did, carry afirearm.

(e) Any full-time paid peace officer of another state or the
federal government who is carrying out official duties while in
Cdlifornia.

(f) Any person summoned by any of these officersto assist in
making arrests or preserving the peace whilethe personisactually
engaged in assisting that officer.

SECH4

SEC. 3. Section 25900 of the Penal Code is amended to read:

25900. As provided in this article, Section 25850 does not
apply to any of the following:

(@ Any peace officer, listed in Section 830.1 or 830.2, or
subdivision (a) of Section 830.33, whether active or honorably
retired.

(b) Any other duly appointed peace officer.

(c) Any honorably retired peace officer listed in subdivision (c)
of Section 830.5.

(d) Any other honorably retired peace officer who during the
course and scope of hisor her appointment as a peace officer was
authorized to, and did, carry afirearm.

(e) Any full-time paid peace officer of another state or the
federal government who is carrying out official duties while in
California.

(f) Any person summoned by any of these officersto assist in
making arrests or preserving the peace whilethe personisactually
engaged in assisting that officer.

SECS:

SEC. 4. Section 26300 of the Penal Code is amended to read:

26300. (a) Any peace officer listed in Section 830.1 or 830.2
or subdivision (c) of Section 830.5 who retired prior to January 1,
1981, is authorized to carry a concealed and loaded firearm if the
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agency issued the officer an identification certificate and the
certificate has not been stamped as specified in Section 25470.

(b) Any peace officer employed by an agency and listed in
Section 830.1 or 830.2 or subdivision (c) of Section 830.5 who
retired after January 1, 1981, shall have an endorsement on the
officer’s identification certificate stating that the issuing agency
approvesthe officer’s carrying of aconcealed and loaded firearm.

(©) (1) Any peace officer not listed in subdivision (a) or (b)
who was authorized to, and did, carry afirearm during the course
and scope of his or her appointment as a peace officer shall have
an endorsement on the officer’s identification certificate stating
that the issuing agency approves the officer's carrying of a
concealed and loaded firearm.

(2) This subdivision applies to a retired reserve officer if the
retired reserve officer satisfies the requirements of paragraph (1),
was a level |-ertevel-H reserve officer as described in paragraph
(1)-e2) of subdivision (a) of Section 832.6, and he or she served
atHeast-15-years in the aggregate the minimum amount of time as
specified by the retiree’s agency’s policy as a-Califernia level |
reserve peace officer, provided that the policy shall not set an
aggregate term requirement that is less than 10 years or more
than 20 years.
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