AMENDED IN ASSEMBLY MAY 15, 2013
AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 11, 2013

CALIFORNIA LEGISLATURE—2013—14 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 280

Introduced by Assembly Member Algo

February 11, 2013

An act to amend Section-53260-of -and-to-add-Section-53260-3t6;
the-Government—Cede; 44036 of the Education Code, relating to

empteyment. school employees.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 280, as amended, Algo. Lecal-ageney-employment-contracts:
maximum-cash-setement:-School employees: paid voluntary leave of
absence.

Existing law authorizes the governing board of a school district to
grant aleave of absence with pay to a school employee under specified
circumstances, including, among others, if the employee is called for
jury duty.

Thisbill would prohibit the governing board of a school district from
granting a paid voluntary leave of absenceto a district superintendent,
deputy superintendent, assistant superintendent, or associate
superintendent, of schools other than for those specified purposes,
unlessthe paid voluntary leave of absenceis approved by the governing
board of the school dlstrlct at a publ ic meetl ng
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—3— AB 280

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 44036 of the Education Code is amended
to read:

44036. (a) Thegoverning board of aschool district may grant
teaves a leave of absence to-empleyees an employee to appear as
a witness in court other than as a litigant, or to respond to an
official order from another governmental jurisdiction for reasons
not brought about through the connivance or misconduct of the
employee.

(b) The governing board of a school district may grantHeaves
a leave of absence to-empteyees; an employee in—pesitiens a
position requiring certification qualifications, regularly called for
jury duty in the manner provided for by law.

(c) The governing board of a school district may grant-sueh
teaves a leave of absence pursuant to subdivision (a) or (b) with
pay, up to the amount of the difference between the employee's
regular earnings and any amount he or she receives for jury or
witness fees.

(d) The governing board of a school district shall not grant a
paid voluntary leave of absenceto a district superintendent, deputy
superintendent, assistant superintendent, or associate
superintendent of schools, other than for those purposes specified
insubdivision (a) or (b), unlessthe paid voluntary |eave of absence
is approved by the governing board of the school district at a
public meeting.
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